Pomysły na biznes - Kawiarnia
Masz pytania? Potrzebujesz konsultacji, projektu obiektu gastronomicznego? Skontaktuj się z nami!
e-mail: biuro@lodo.pl lub tel. 56 476 15 15
1. Niewielkie wymagania powierzchniowe - zaprojektowanie lokalu (zaplecze z salą) możliwe już od ok. 40m²;
2. Sprzedaż gotowego asortymentu (ciasta, lody itp.), produkcja napojów gorących i zimnych;
3. Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
4. W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich ≥ 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;
5. W przypadku serwowania asortymentu na talerzykach deserowych oraz w filiżankach wielorazowego użytku, możliwa lokalizacja zmywarki w ladzie baru ekspedycyjnego bądź w wydzielonej kubaturowo, zmywalni naczyń stołowych;
6. Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz ewentualnie odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła;
7. W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
8. Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
9. Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 7 i 8) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.