Dlaczego warto zainwestować w gastronomię?
Sukces jest możliwy
Zanim założysz działalność gospodarczą, zrób konieczne kalkulacje. Koszty są spore, a zyski , zwłaszcza na początku — niepewne. Inwestycja się zwróci z czasem, ale tylko wtedy, gdy ciężko na to zapracujesz. Bardzo ważna jest lokalizacja, zgrany, dobrze przeszkolony zespół i konsekwentne wdrażanie strategii marketingowej. Koszty otwarcia lokalu zależą m.in. od takich czynników jak stan nieruchomości (np. od tego, czy wymaga remontu), ale też od znajomości i umiejętności negocjacyjnych.
Zanim zaprosisz pierwszych gości musisz:
- starannie zbadać rynek,
- dowiedzieć się od okolicznych restauratorów, jakie mają doświadczenia,
- mieć ciekawy, ale i realny pomysł na działalność,
- opracować strategię rozwoju i promocji (marketing),
- zdecydować się na profil lokalu, na rodzaj kuchni,
- znaleźć dobre produkty,
- poznać ceny produktów u różnych dostawców,
- kupić niezawodne wyposażenie, które ułatwi pracę,
- zbudować zespół pracowników,
- przygotować się finansowo na czas, gdy lokal nie będzie przynosił jeszcze zysków.
Oczywiście za sukces w gastronomii odpowiadają nie tylko te wymienione wyżej czynniki. Liczy się przede wszystkim pasja do gotowania i to, że lubisz swoich klientów. Nastawienie wyłącznie na z szybki zysk nie da Ci gwarancji długoterminowego sukcesu. Ważny jest też dobrze współpracujący ze sobą zespół i takie nim zarządzanie, aby w pracownikach wyzwalała się chęć i zapał do pracy. Trzeba uwierzyć w to, że możesz stworzyć miejsce wyjątkowe i przyjazne, takie, które zmienia się i rozwija zawsze w dobrym kierunku.
Ryzyko i szansa na powodzenie
Początkowa inwestycja w gastronomię to duży nakład finansowy. Każdy wybór warto gruntownie przemyśleć. Po decyzji o tym, na jaki rodzaj działalności gastronomicznej się zdecydujesz, trzeba znaleźć dobre miejsce, które będzie łatwo dostępne dla klientów. Kolejną sprawą jest wyposażenie, inne będzie dla pizzerii, inne dla baru czy też wykwintnej restauracji. Właścicielowi prestiżowego lokalu nie będzie zależeć na opiekaczach do hot-dogów, a prowadzącemu kawiarnię na dobrym piecu do pizzy.
Wyposażenie lokalu dostosowuje się do tego, co będzie w nim serwowane. Trzeba pomyśleć, jakie potrawy, w jakiej ilości będą sprzedawane w ciągu jednego dnia. Określa się także, jakie sprzęty będą potrzebne do przygotowania określonych dań. Trafna inwestycja to przede wszystkim profesjonalne i niezawodne urządzenia gastronomiczne. Chętnie pomożemy Ci w doborze odpowiednich urządzeń, najlepszych dla Twojej restauracji lub innego lokalu.
Wiedza i fachowe doradztwo
W każdej branży co jakiś czas pojawiają się nowe rozwiązania i udogodnienia. Zmieniają się także gusta, moda i podejście klientów. Warto się uczyć, rozwijać i poznawać nowe możliwości w gastronomii. My śledzimy te zmiany za Ciebie!
Naszym celem jest dostarczanie Ci profesjonalnego sprzętu do kuchni, który spełnia wysokie oczekiwania. Dzięki temu Twoje szanse na sukces w gastronomii bardzo wzrastają. Wiemy, że każdy klient ma swoje własne preferencje i potrzeby. Chcemy Ci pomóc i doradzić taki asortyment, który sprawdzi się w różnych, także trudnych warunkach.
Zdajemy sobie sprawę, że inwestycje gastronomiczne są kosztowne. Nasze porady pomogą Ci podjąć rozważną decyzję, która zminimalizuje ryzyko nietrafionego zakupu.
Serdecznie zapraszamy Cię do współpracy!
2020-06-09