Już niedługo Święta!

Już niedługo Święta!lodo

 

 

Za krokiem krok i już minęła połowa grudnia. Zrobiło się zimno, a dzieci zaczynają marzyć o białym śniegu i choince. Jeszcze krótki czas i zasiądziemy przed pięknie nakrytym stołem, aby świętować Narodzenie Pańskie. Zróbmy wszystko, by w naszych domach zagościła radość, pokój i bezpieczeństwo…

Do Wigilii Polacy zasiadają 24 grudnia, jednak okres przedświąteczny — Adwent rozpoczyna się już 4 tygodnie wcześniej. W przystrojonych sklepach brzmią wesołe piosenki, a klienci szukają prezentów dla bliskich. Nie wszyscy wiedzą, że w kościołach każdego dnia odbywają się roraty. Są to piękne msze, na które dzieci i dorośli przychodzą z zapalonymi lampionami wyrażającymi oczekiwanie na przyjście małego Jezusa.

Oprócz przygotowania duchowego bardzo ważne jest także zadbanie o zewnętrzne sprawy. Należy umyć okna, wszystko gruntownie posprzątać, a potem przystroić dom. Świętowanie nie odbędzie się także bez smacznych, własnoręcznie przygotowanych potraw. Takie smakują najlepiej — zrobione z pieczołowitością, troską i miłością. Na stołach tradycyjnie powinno być 12 potraw, jako pierwsze danie serwuje się zupę rybną, grzybową lub barszcz z uszkami. Podaje się ryby pieczone i smażone (tradycyjnie karpia), ryby faszerowane i w galarecie, pierogi z grzybami, kluski z makiem, kompot z suszonych owoców oraz kutię. W wielu domach po kolacji je się również tradycyjne polskie ciasta, takie jak sernik i makowiec.

Sprawdzony przepis na uszka z kapustą i grzybami

Nie każdy dziś ma czas, aby wszystkie potrawy wykonać samodzielnie. Oczywiście można bardzo smaczne i wykwintne dania zamawiać w ulubionych lokalach gastronomicznych. Jest to nawet w czasie pandemii wskazane, w ten sposób możemy wspomóc restauracje, które mają ograniczone możliwości zarabiania. Warto choć jedno lub dwa dania zrobić np. z dziećmi w domu.

 

wieta lodo

 

Zachęcamy Was do lepienia Uszek wigilijnych!

Składniki:

Farsz:

  • kilogram kiszonej kapusty,
  • dwie - trzy garście suszonych grzybów,
  • dwie średniej wielkości cebule,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • łyżka tartej bułki.

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ciepła woda - około szklanki.

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie je odcedzamy, a w wodzie, w której się gotowały gotujemy kapustę, gotujemy do stanu chrupkości, a nie rozgotowania. Kapustę odcedzamy i mocno odciskamy. Kroimy na małe kawałeczki.

Grzyby kroimy na bardzo drobne paseczki i dodajemy do pokrojonej kapusty. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie prawie przezroczysta, dodajemy kapustę z grzybami, tartą bułkę, sól, pieprz. Całość smażymy przez kilka minut. Następnie odstawiamy farsz do miski, aby ostygł.

Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W mące robimy zagłębienie i wlewamy trochę wody. Mieszamy wodę z mąką i ponownie dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być zwarte i bardzo gładkie. By nabrało odpowiedniej elastyczności, należy przykryć je miską i dać "odpocząć" na co najmniej 20 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta o wielkości pięści na możliwie najcieńszy placek. Z ciasta wycinamy kwadraty, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kwadratów smarujemy wodą i sklejamy je. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe uszka przykrywamy ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garnku zagotowujemy dużo osolonej wody. Do wrzącej wody wrzucamy tyle uszek, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie mieszamy, by żadne nie przywarło do dna. Uszka gotujemy około 5 minut od czasu ich wypłynięcia.

 

Życzymy Wam cudownych Świąt Bożego Narodzenia!

2020-12-17

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.398 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl