Szafy chłodnicze do gastronomii

Funkcjonalność i bezpieczeństwo

Wybór urządzeń do gastronomii zależy od wielu czynników. W lokalach serwujących potrawy bardzo istotną kwestią jest jakość składników oraz zachowanie bezpieczeństwa dla pracowników i klientów. Wszystkie dania muszą być podawane świeże, co zapewniają szafy chłodnicze. Ich rodzaj zależy od specyfiki naszej działalności oraz rodzaju oferowanego asortymentu.

Jeżeli mamy wiele propozycji zawierających mięso, trzeba przewidzieć dużą ilość miejsca w komorach chłodniczych. Szafy chłodnicze będą przydatne również podczas przechowywania niektórych wyrobów gotowych, na przykład ciast lub deserów. Dzięki zachowaniu właściwej temperatury, składniki potraw nie utracą walorów smakowych oraz substancji odżywczych.

szafy chłodnicze do sklepu

Różne zastosowanie chłodziarek

Szafy chłodnicze do gastronomii powinny być dobierane, biorąc pod uwagę ich przeznaczenie. Jeżeli chłodziarka ma służyć do przechowywania produktów na zapleczu, należy zastanowić się przede wszystkim nad jej wydajnością i funkcjonalnością. Ważny jest zakres możliwych do ustawiania temperatur, który powinien odpowiadać rodzajowi przechowywanej żywności.

Możliwe do zamontowania półki będą przydatne, gdy w jednej szafie chcemy przechowywać różne rodzaje produktów. Należy sprawdzić ich maksymalny udźwig, aby podczas dłuższej eksploatacji nie dochodziło do uszkodzenia wnętrza. Kolejna istotna kwestia to miejsce dostępne w naszym lokalu. Szafy chłodnicze mają różne wymiary oraz pojemność zewnętrzną i wewnętrzną, czyli brutto i netto. Można znaleźć modele 1-drzwiowe lub 2-drzwiowe, które mogą być wygodniejsze, jeśli dysponujemy duży pomieszczeniem o regularnym kształcie.

Atrakcyjna ekspozycja produktów

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku prezentacji produktów w barze lub sklepie. Do tego celu najlepsze będą szafy chłodnicze przeszklone, które można postawić w eksponowanym miejscu w lokalu. Powinny przyciągać uwagę, a więc ważny jest ich nowoczesny wygląd. Produkty takie jak napoje, desery, ciasta lub przekąski muszą być widoczne bez otwierania szafy. Dzięki temu zachęcimy do zakupu potencjalnych klientów. Jednym z najbardziej solidnych urządzeń jest szafa chłodnicza Liebherr. Wyróżnia się niskim zużyciem energii oraz cichą pracą. Można ją wygodnie czyścić, a nowoczesne wzornictwo z pewnością nie umknie uwadze gości.

W barze lub restauracji powinna znaleźć się elegancka witryna chłodnicza. Można w niej umieścić większą ilość produktów i wygodnie podawać je klientom. Przed zakupem trzeba sprawdzić sposób uchylania drzwi oraz wysuwania półek. Może się to wydawać mało istotne, ale jak mówi przysłowie: diabeł tkwi w szczegółach. Niewygodne urządzenie będzie utrudniało prezentację potraw i może sprawiać problemy sprzedawcom. Brak profesjonalizmu łatwo zostanie zauważony, a drobne szczegóły będą rzutować na ogólną ocenę naszego lokalu.

Szafy chłodnicze - szklane drzwi

Innowacje i nowoczesne materiały

Samo postawienie urządzenia w dobrze widocznym miejscu nie wystarczy. Szafy chłodnicze baru powinny być podświetlone, najlepiej za pomocą listew LED. Za ich pomocą można uzyskać wiele różnych kolorów i regulować nasycenie barw. Pamiętajmy, że kolor też ma znaczenie, bo różne produkty będą wyglądały lepiej po podświetleniu konkretną barwą. Przykładowo, mięso będzie prezentowało się znacznie bardziej atrakcyjnie po wykorzystaniu odcienia czerwonego lub różowego. Listwy LED są oferowane w różnych odmianach i nie pobierają wiele energii. Pozwala to uniknąć dużych wydatków na prąd.

Zużycie energii i warunki otoczenia

Mówiąc o stratach energii, nie sposób nie wspomnieć o klasie energetycznej oraz klimatycznej instalowanych urządzeń. Określają one zużycie energii przez chłodziarkę oraz optymalne warunki, w których urządzenie będzie działało prawidłowo i efektywnie. Dlatego w pomieszczeniu, gdzie instalowane są szafy chłodnicze, trzeba zapewnić określony zakres temperatury, nawet jeśli oznacza to montaż klimatyzacji. W przeciwnym razie przechowywane produkty mogą szybciej ulegać zepsuciu, a mechanizmy urządzenia będą się nadmiernie grzać. Naraża nas to na duże koszty utylizacji potraw oraz serwisu chłodziarek.

Komfort dla klientów

Jeżeli planujemy zamontowanie szafy chłodniczej do cukierni lub baru, trzeba też zwrócić uwagę na hałas, jaki powoduje urządzenie. Ma to związek z komfortem pracowników, ale nie mniej ważne są wrażenia ze strony klientów. W lokalu może znajdować się kilka chłodziarek i można je zestawiać w układy tak, aby nie zajmowały zbyt wiele miejsca. Wszystkie razem mogą jednak powodować hałas trudny do wytrzymania z bliższej odległości. Klienci nie powinni być na to narażeni, bo nasz lokal nie stanie się popularnym miejscem do spotkań towarzyskich. Przełoży się to na poziom codziennych zarobków.

Dobór chłodziarek gastronomicznych wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Powinny być wygodne, funkcjonalne i zbudowane z nowoczesnych materiałów. Najlepiej, jeśli nie zajmą zbyt dużej ilości miejsca i zapewnią niskie zużycie energii elektrycznej. Komfort dla pracowników i klientów przełoży się na zwiększenie rentowności naszego lokalu. Dlatego przy zakupie wyposażenia nie warto oszczędzać.

2022-02-07

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.049 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl