Lady chłodnicze do cukierni - jak dobrać odpowiednie urządzenie?

Rodzaje urządzeń do przechowywania żywności

Należy wziąć pod uwagę kilka czynników, w tym rodzaje lad i regałów używanych w gastronomii.

 

Witryny, regały i szafy chłodnicze

Witryna chłodnicza stanowi popularny wybór w restauracjach, piekarniach i innych punktach gastronomicznych, ponieważ pozwala wyeksponować żywność, której nie można przechowywać w temperaturze pokojowej. Regały chłodnicze cukiernicze i szafy chłodnicze mogą uwidocznić Twoje najsmaczniejsze ciasta i torty, a wyposażone w wiele półek umożliwiają prezentację wielu wyrobów cukierniczych jednocześnie. Chłodziarka cukiernicza umożliwia stworzyć przyciągającą wzrok, apetyczną prezentację, z której goście będą mogli swobodnie wybierać desery. Przy wyborze urządzenia, jakim jest lada chłodnicza do żywności, masz dwie możliwości:

  • lady chłodnicze chłodzenie nawiewem - chłodzenie w tego typu ladach odbywa się poprzez wykorzystanie wentylatorów do cyrkulacji zimnego powietrza w całym urządzeniu. Są preferowanym wyborem zwłaszcza w przypadku produktów pakowanych. Ponieważ powietrze przemieszcza się po całym urządzeniu, niektóre przechowywane produkty mogą wyschnąć, jeśli będą zbyt długo pozostawione bez przykrycia. Urządzenia takie jak lady chłodnicze chłodzenie nawiewem mogą być używane w prawie każdym lokalu gastronomicznym i są doskonałym sposobem na wyeksponowanie słodkich smakołyków.
  • lady chłodnicze chłodzenie grawitacyjne - lady tego rodzaju przeznaczone są do przechowywania i eksponowania mięs, w szczególności wędlin. Swoje zastosowanie znajdują również w sklepach z kanapkami i restauracjach szybkiej obsługi. Lady chłodnicze chłodzenie grawitacyjne utrzymują temperaturę około 4° C. Posiadają przestrzeń do przechowywania różnych wyrobów mięsnych i ułatwiają klientom sprawdzenie, co jest aktualnie dostępne.

Witryny grzewcze

Tak jak istnieją jednostki z chłodzeniem, istnieją również jednostki z grzałkami do utrzymywania ciepła żywności. Lady grzewcze mogą być wykorzystywane do różnych zastosowań - od przechowywania produktów gotowych do spożycia na ciepło, np. kawałków pizzy, po wykorzystanie w samoobsługowych bufetach. Witryny grzewcze mogą również zaoszczędzić dużo czasu w kuchniach restauracji. Ponieważ utrzymują żywność w optymalnych temperaturach serwowania, produkty te mogą być używane do przygotowywania posiłków przed godzinami szczytowego spożycia. Dzięki temu Twoja kuchnia pozostaje wydajna i obsługuje gości na czas. Lady grzewcze można znaleźć z opcją nawilżania lub bez, aby spełnić Twoje potrzeby związane z przechowywaniem i prezentacją żywności.

Niechłodzone gabloty piekarnicze

Lady chłodnicze cukiernicze pozwalają pochwalić się swoimi dziełami, jednocześnie dając klientom łatwy sposób na dokonywanie wyborów. Modele bez chłodzenia są idealne do ekspozycji świeżo upieczonych produktów, których nie należy przechowywać w wilgotnym klimacie, takich jak: chleb, bułki czy ciastka. Te witryny piekarnicze najlepiej nadają się do produktów, które są codziennie pieczone na świeżo i powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Materiały

Wybierając lady chłodnicze cukiernicze, przekonasz się, że istnieje kilka rodzajów materiałów do wyboru. Najczęściej wybierane są szkło, akryl i pleksi.

Wyposażenie cukierni

Lada chłodnicza wykonana ze szkła

Wiele jednostek, np. szafy chłodnicze, jest wykonanych ze szkła, aby zapewnić klientom wyraźny widok żywności. Są piękne, trwałe i wszechstronne. Podstawowym problemem związanym z tym typem jest kruchość. Szkło hartowane to świetny kompromis. Urządzenia wykonane ze szkła hartowanego pozwalają cieszyć się pięknem szkła o większej trwałości.

Lada chłodnicza z akrylu lub pleksi

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, najlepszym rozwiązaniem jest witryna chłodnicza wykonana z akrylu lub pleksi. Szkło jest kruche i łatwo pęka, natomiast akryl jest trwalszy i mniej podatny na stłuczenie. Jeśli masz samoobsługowe modele chleba i innych wyrobów piekarniczych, akryl może pomóc w zapobieganiu niebezpiecznym wypadkom spowodowanym rozbiciem szkła przez klientów.

witryny chłodnicze do kawiarni i cukierni

Rozmiar

Przy wyborze urządzenia następnym ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę jest jego rozmiar. Musisz upewnić się, że pomieści wszystko, czego potrzebujesz, nie zajmując zbyt wiele miejsca na podłodze lub w kuchni. Upewnij się, że dokładnie mierzysz swoje pomieszczenie i dokładnie oszacowałeś, ile wewnętrznej przestrzeni będziesz potrzebować na przechowywanie żywności. Możesz założyć, że potrzebujesz urządzenia o większych gabarytach, ale niekoniecznie. W większości przypadków urządzenia chłodnicze, takie jak chłodziarka cukiernicza, służą do prezentacji towarów o krótkim okresie przydatności do spożycia. Z tego powodu jego mniejszy rozmiar może być lepszym rozwiązaniem. Oszczędzi to zarówno miejsce, jak i koszty utrzymania. Jeśli jednak prowadzisz rodzaj działalności, w której oferujesz szeroką gamę mięs, serów i gotowych potraw, możesz potrzebować większych jednostek, takich jak regały chłodnicze cukiernicze lub szafy chłodnicze. Chociaż wędliny nadal mają ograniczony okres przydatności do spożycia, pozostaną w Twojej gablocie spożywczej dłużej niż, powiedzmy, świeżo upieczone ciasto. Wielu producentów oferuje nisko profilowe warianty, więc może to być opcja, jeśli chcesz zaprezentować dużo żywności, ale brakuje Ci miejsca.

2022-02-07

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.133 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl