Meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii

Szafy ze stali nierdzewnej oraz wiele innych mebli dla gastronomii

 

W kuchni, w której każdego dnia odbywa się smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie, a także mnóstwo innych czynności, w naturalny sposób dochodzi do brudzenia się wszystkich powierzchni. Na ścianach, blatach, okapach oraz frontach meblowych osiada para wodna, a wraz z nią drobinki tłuszczu. Specyfika pracy w branży gastronomicznej - jak również przepisy sanitarne - wymagają tego, by codziennie dokładnie czyścić całe pomieszczenie oraz jego wyposażenie. Aby jednak ciągłe mycie blatów czy mebli było w ogóle możliwe, warto zainwestować w solidny sprzęt ze stali nierdzewnej. Poszczególne modele pozwalają wygodnie przechowywać rozmaite produkty, przygotowywać potrawy oraz ułatwiają zachowanie czystości. Co oprócz wysokiej szafy ze stali nierdzewnej przyda się w restauracyjnej kuchni?

 

Stół stalowy do kuchni

 

Stół to jeden z najbardziej podstawowych i kluczowych elementów wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym. W zależności od konfiguracji - na przykład stół przyścienny albo centralny - pozwalają lepiej zorganizować przestrzeń roboczą szefa kuchni, kucharzy i pomocników. Taki blat ustawiony na samym środku kuchni niczym wyspa, do której dostęp jest z każdej strony pomieszczenia, pozwala w krótkim czasie kroić, obierać, siekać, rozgniatać, miksować, blendować, mieszać, przyprawiać i wykonywać setki innych czynności. Wybór konkretnego mebla zależy jednak od potrzeb załogi i stalowy stół może być wyposażony w dodatkowe półki pod blatem, szuflady albo kosze uchylne. Jeśli szukasz rozwiązań do dużej kuchni, rozważ ustawienie kilku stołów różnego typu w taki sposób, aby odpowiadały na zróżnicowane potrzeby i pełniły określone funkcje. W przypadku niewielkich pomieszczeń konieczne jest przemyślenie jego ustawienia, żeby maksymalnie wykorzystać każdy metr kwadratowy. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji są stoły z szufladami oraz półkami, które pozwolą przechowywać noże, łyżki lub inne narzędzia. 

 

Wózki transportowe i kelnerskie ze stali nierdzewnej

 

Zaplecze restauracji albo innego rodzaju lokalu gastronomicznego musi obejmować nie tylko elementy wyposażenia do przechowywania czy przetwarzania produktów, ale też ich transportowania. Podobnie jak wszystkie inne sprzęty, najlepiej, by wózki kelnerskie były wykonane ze stali nierdzewnej, co znacznie wydłuży ich żywotność oraz podniesie walory funkcjonalne i estetyczne. Takie wózki - za sprawą rzecz jasna kółeczek - umożliwiają przemieszczanie nawet bardzo ciężkich lub trudnych w przenoszeniu artykułów, na przykład rozmaitych worków z towarami sypkimi, skrzynek ze szkłem bądź delikatnych wypieków. To także świetny sposób na to, by za jednym razem do stolika dostarczyć wielu gościom zestaw przystawek, napoje czy zamówione dania. Sprawdź, czego jeszcze nie może zabraknąć w wyposażeniu Twojego lokalu! 

 

Meble Stalgast, Rilling oraz innych cenionych marek

 

Gwarancją jakości zakupionych mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej jest skorzystanie z oferty sprawdzonego, cenionego producenta. Do takich marek należą Stalgast, Komat, Silanos i Rilling, którym zaufało wielu polskich restauratorów. Oprócz wspomnianych wcześniej stołów czy wózków transportowych warto zaopatrzyć się w kilka innych elementów. Absolutnie niezbędne w kuchni są okapy zawieszone nad palnikami, szafki i półki wiszące (np. na przyprawy lub różne naczynia), pojemniki na odpady, meble do zmywalni oraz pojemne szafy. Czołowi producenci stawiają na najwyższą jakość, stosując najlepsze na rynku materiały i technologie, dzięki którym powstają użyteczne, estetyczne, a przy tym łatwe w czyszczeniu meble gastronomiczne. 

 

Taboret gazowy, czyli sprzęt do zadań specjalnych

 

Bez palników gazowych oraz profesjonalnego piekarnika trudno mówić o kuchni w lokalu gastronomicznym. To właśnie urządzenia do obróbki cieplnej stanowią podstawowe narzędzie każdego kucharza i niekiedy konieczne jest kreatywne podejście do tego tematu. Jeśli w Twojej restauracji brakuje miejsca na zaawansowane technologicznie kuchenki o sporych gabarytach, a załoga do dyspozycji ma niewielką liczbę palników, z pewnością przyda Ci się taboret gazowy. Ustawiony na podłodze pozwala na swobodny dostęp do dużego, głębokiego garnka, w którym gotuje się na przykład rosół. Po zakończeniu pracy nad daniem taki taboret można schować i tym samym znów do dyspozycji mieć miejsce, które tymczasowo pełniło funkcję dodatkowego palnika. 

 

Stoły przyścienne do pracy oraz wiele innych mebli ze stali nierdzewnej

 

Mając do dyspozycji pojemne szafy ze stali nierdzewnej (do kuchni, magazynu albo chłodni), możesz swobodnie przechowywać rozmaite narzędzia, naczynia, akcesoria czy składniki, które będą nie tylko uporządkowane na swoim miejscu, ale też osłonięte przed parą wodną z tłuszczem. Równie istotne jest wyposażenie kuchni w stoły stalowe (przyścienne lub centralne), które stanowią obszar roboczy dla kucharzy. Ponadto warto zaopatrzyć lokal gastronomiczny w regały magazynowe, okapy, półki, szafki, podstawy, nadstawki na stoły, meble do zmywalni czy wózki transportowe i kelnerskie. Zapoznaj się ze szczegółami oferty firmy LODO, by wyposażyć kuchnię, magazyn bądź chłodnię profesjonalnymi meblami ze stali nierdzewnej od najlepszych producentów! 

2022-05-26

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.002 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl