PIERNIKOWE WARIACJE LODO
Ostatni weekend ekipa Lodo spędziła na pieczeniu pierniczków. Chcieliśmy sprawdzić się w wypieku nierozelwalnie związanym ze Świętami Bożego Narodzenia. Był to czas spędzony w wyjątkowych okolicznościach, z wyjątkowymi ludźmi.
Przepis na pierniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczone
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Dodać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż twarde przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)przez ok. 10 - 15 minut, w zależności od grubości.
2018-12-17