PIERNIKOWE WARIACJE LODO

 
 
Ostatni weekend ekipa Lodo spędziła na pieczeniu pierniczków. Chcieliśmy sprawdzić się w wypieku nierozelwalnie związanym ze Świętami Bożego Narodzenia. Był to czas spędzony  w wyjątkowych okolicznościach, z wyjątkowymi ludźmi.
 
Przepis na pierniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczone
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1  jajko
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka
 
  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem).  Dodać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i  jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż twarde przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)przez ok. 10 - 15 minut, w zależności od grubości.

2018-12-17

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.006 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl