Profesjonalne chłodnictwo do gastronomii - czego nie może zabraknąć w Twoim lokalu?
Dlaczego szafy chłodnicze i inne sprzęty są tak ważne?
W profesjonalnej firmie farmaceutycznej, gastronomii, aptekach czy innych branżach liczy się świeżość i jakość. W restauracjach i cukierniach dodatkowo ważna jest ekspozycja posiłków, która już na pierwszy rzut oka może zachęcić klientów do sięgnięcia po dany posiłek. Ponieważ nic tak nie wzbudza apetytu, jak widok pysznego posiłku, warto zadbać o profesjonalny sprzęt.
Specyfikacja wyposażenia kuchni ma znaczenie!
Profesjonalny sprzęt to przede wszystkim dopasowana do potrzeb specyfikacja. Szafy chłodnicze, lodówki, chłodziarki i inne produkty powinny spełniać szereg wymagań i odpowiadać potrzebom lokalu pod względem:
- wymiarów oraz pojemności (aby pomieściło wszystkie produkty);
- zużycia energii (co będzie mieć wpływ na koszty ponoszone przez firmę);
- zakresu temperatur (dostosowany do produktów, z których korzysta lokal);
- rodzajów chłodzenia;
- poziomu hałasu (co może mieć wpływ na komfort gości i pracowników).
Jeśli to możliwe, lepiej wybierać sprzęty, które mają dodatkowe funkcje, np. panel sterowania z wyświetlaczem lub inne udogodnienia, które zostaną wcześniej przeanalizowane przez właścicieli lokalu. Warto pamiętać, że w specjalistycznym sklepie zawsze można liczyć na profesjonalne wsparcie i doradztwo.
Profesjonalne chłodnictwo do gastronomii: jakich produktów nie powinno zabraknąć w Twoim lokalu?
Szafy chłodnicze i mroźnicze oraz lodówki i chłodziarki – obowiązkowe w każdym lokalu
Szafy chłodnicze, lodówki i chłodziarki służą do przechowywania i bezpośredniej sprzedaży produktów, nawet tych najbardziej wrażliwych na zmiany temperatur (jak mięso, nabiał czy warzywa). Stosowane w produkcji nowoczesne materiały i technologie sprawiają, że sprzęty z tej kategorii można z łatwością dopasować do profilu danej działalności. Przykładem są szafy chłodnicze i lodówki medyczne dostosowane do potrzeb lokali farmaceutycznych oraz lodówki i chłodziarki dla gastronomii, które ułatwią prowadzenie restauracji.
Szafy mroźnicze cieszą się szczególną popularnością, gdyż oferowane są w wersji jednodrzwiowej i dwudrzwiowej o szerokim zakresie temperatur oraz sygnałach alarmowych w przypadku awarii (dzięki czemu lokal nie będzie musiał walczyć ze stratami). Co ważne, szafy mroźnicze mają podane klasy mrożenia, a także dokładną specyfikację dotyczącą wymiarów, pojemności i mocy!
Zamrażarki stojące i zamrażarki skrzyniowe – pomagają zaplanować przestrzeń
Zamrażarki stojące i zamrażarki skrzyniowe także są bardzo ważne. Jedno i drugie rozwiązanie jest bardzo praktyczne i ułatwia zaplanowanie przestrzeni magazynowej lub kuchni w każdym lokalu. Zamrażarki skrzyniowe zajmują stosunkowo mniej miejsca przy jednocześnie dużej pojemności netto. Zamrażarki stojące pozwalają za to na ustawienie kilku podobnych sprzętów obok siebie, przez co można przydzielić je np. do rodzajów lekarstw lub typów produktów spożywczych. Odpowiednio dobrane i wykorzystane mogą znacząco ułatwić codzienną pracę!
Lady chłodnicze i cukiernicze
Lady chłodnicze oraz lady cukiernicze można z powodzeniem dostosować do swoich potrzeb. Do popularnych opcji należą m.in. lady chłodnicze oferujące chłodzenie grawitacyjne, które generuje więcej oszczędności niż chłodzenie dynamiczne. Działają na tej zasadzie wymuszania ruchu powietrza, dzięki czemu temperatura rozkłada się równomiernie w całej komorze, co niweluje różnice temperatur.
Jeśli chodzi o lady cukiernicze, lepiej pamiętać, że ważna jest estetyka, która będzie zachęcać klientów. Warto wziąć pod uwagę nie tylko specyfikację produktu, ale też jego kolorystykę!
Regały chłodnicze oraz szafy chłodnicze przeszklone
Skoro o estetyce mowa, regały chłodnicze oraz szafy chłodnicze przeszklone to rozwiązania, które sprawdzają się w dużych firmach, np. supermarketach. To właśnie tam duże regały zachęcają do zakupów wielkimi półkami pełnymi pysznego jedzenia. Warto zwrócić szczególną uwagę na rozwiązania z podświetlanymi półkami i praktycznymi roletami. Regały chłodnicze oraz szafy chłodnicze przeszklone, które są dostosowane do potrzeb kupujących, są w stanie wpłynąć na decyzję zakupowe klientów – i to dużo bardziej niż się wydaje!
Stoły chłodnicze oraz stoły mroźnicze
Stoły chłodnicze i stoły mroźnicze służą do bezpiecznego i wygodnego przechowywania produktów spożywczych, będąc połączeniem lodówki i szafy chłodnicze oraz stołu do przygotowywania dań.
W naszej ofercie znajdują się nawet specjalne stoły chłodnicze do sałatek czy pizzy, co od razu zwróci uwagę restauratorów. Modele dostosowane są do potrzeb profesjonalnej kuchni, ale też małych lokali gastronomicznych (np. budek z jedzeniem), które potrzebują profesjonalnego wsparcia w codziennym wykonywaniu posiłków.
Lokal gastronomiczny bez barier. Zaplanuj go z profesjonalistami
W naszej ofercie znajdziesz profesjonalne rozwiązania do każdego lokalu. Dzięki nim zaplanujesz lokal wygodny dla pracowników, ułatwiający szybkie i bezpieczne przechowywanie jakościowych posiłków. To wartość, której oczekują świadomi klienci.
Jeśli masz wątpliwości, służymy poradą na każdym etapie składania zamówienia!
2023-04-27