Zmieniamy się dla was Odwiedź nasz nowy sklep Lodo Profesjonalne wyposażenie dla gastronomii?

Każdy mniejszy i większy lokal gastronomiczny, a także sklep, wymaga wyposażenia w odpowiednie urządzenia gastronomiczne. Znajdziesz je oczywiście w naszym sklepie internetowym Lodo.pl. Otwieramy nowy salon, by nasze wyposażenie gastronomii trafiło do jeszcze większej liczby odbiorców. Sprawdź, jakie produkty obejmuje nasz asortyment oraz odwiedź nas w nowej siedzibie

Wyposażenie gastronomii

Jakie sprzęt gastronomiczny wybrać?

Każdy inwestor, planujący otwarcie lub modernizację lokalu gastronomicznego musi pamiętać o zakupach profesjonalnego sprzętu spełniającego wszelkie wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny. Zakup wszystkich potrzebnych akcesoriów wiąże się z koniecznością poniesienia znacznych nakładów finansowych. Z tego powodu zakupów należy dokonywać odpowiedzialnie i metodycznie. W dzisiejszym artykule podpowiemy, jak wybrać wyposażenie gastronomii.

Czym kierować się podczas wyboru wyposażenia gastronomicznego?

Zanim przystąpisz do zakupów, dokładnie określ charakter swojego lokalu. Przede wszystkim weź pod uwagę liczbę potrzebnych stanowisk oraz wielkość restauracji. Kupowanie zbyt dużej ilości sprzętu może doprowadzić do niepotrzebnego zamrożenia dużej części budżetu. Stawiaj przy tym na wysokiej jakości urządzenia gastronomiczne, które będą stanowić świetną inwestycję na długie lata. Wybór wyposażenia warto przedyskutować także z szefem kuchni, który przedstawi swoje potrzeby i oczekiwania.

Sprzęt do gastronomii powinien być wykonany z tworzyw, które nie oddziałują negatywnie na żywność. W związku z tym muszą posiadać atesty i certyfikaty bezpieczeństwa. Nie mogą wchodzić również w interakcje z detergentami i środkami myjąco-odkażającymi. Dodatkowo muszą odznaczać się gładką powierzchnią, która ułatwi utrzymywanie stanowiska pracy w czystości. Stawiaj na pewne tworzywa, takie jak stal nierdzewna. Solidne wyposażenie restauracji nie będzie ulegać zbyt częstym awariom i nie wymaga regularnego serwisowania.

Ekspresy do kawy nivona

Jakie piece gastronomiczne wybrać?

Jedną z podstaw wyposażenia restauracji jest piec gastronomiczny. Restauratorzy najczęściej decydują się na zakup urządzenia konwekcyjnego lub konwekcyjno-parowego. Pierwszy z nich działa w oparciu o termoobieg, czyli technologię, pozwalającą na uzyskanie takiej samej temperatury w całym urządzeniu. Dzięki temu jedzenie podgrzewane jest równomiernie w każdym miejscu. Co więcej, pieczenie odbywa się znacznie szybciej, co pozytywnie wpływa na pracę zespołu.

W piecach konwekcyjno-parowych zasada działania jest bardzo podobna. Urządzenie wykorzystuje dodatkowo działanie pary wodnej, która umożliwia zachowanie optymalnej wilgotności przygotowywanego jedzenia. Zmniejsza tym samym ryzyko przesuszenia potraw. Ten rodzaj sprzętu świetnie sprawdza się podczas pieczenia mięsa i ryb. Wybierając wyposażenie sklepów i lokali gastronomicznych weź pod uwagę przede wszystkim rodzaj serwowanych dań oraz parametry urządzeń. Stawiaj przy tym na sprawdzonych i cenionych producentów.

Jakie meble stalowe sprawdzą się w lokalu gastronomicznym?

W żadnej restauracji nie może zabraknąć mebli i stołów ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj tworzywa może być wykorzystywany do produkcji akcesoriów, w które musi zostać wyposażony każdy sklep gastronomiczny oraz restauracja. Metal ten jest nie tylko trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, ale także łatwo utrzymać go w nienagannej czystości. W ofercie naszego sklepu znajdziesz szeroki wybór stołów przyściennych oraz innego rodzaju mebli, ułatwiających stworzenie ergonomicznej przestrzeni.

Ciekawym rozwiązaniem do każdej restauracji będzie szafa chłodnicza oraz stół chłodniczy ze stali nierdzewnej. Te drugie służą do szybkiego przygotowania potraw oraz poręcznego przechowywania produktów spożywczych. Niektóre modele dostosowane są do eksponowania dań we wskazanych warunkach temperaturowych. Lodówki gastronomiczne i stoły chłodnicze powinny być zatem dopasowane do charakteru lokalu.

Wybierz profesjonalne zmywarki gastronomiczne

Ważnym elementem wyposażenia są także zmywarki gastronomiczne. W zależności od potrzeb swojej restauracji możesz wybrać zmywarki uniwersalne, do szkła, kapturowe oraz do garnków. Warto uwzględnić jednocześnie ilość obsługiwanych klientów oraz wielkość zaplecza roboczego. Zmywarka powinna pozwolić na niezakłóconą pracę kuchni w czasie serwisu.

Modele uniwersalne sprawdzą się w restauracjach, w których wykorzystywany jest szeroki zakres różnorodnych naczyń i sprzętów kuchennych. W przypadku barów natomiast lepszym wyborem jest zmywarka do szkła, dedykowana do szybkiego mycia szklanek i kieliszków. W większych lokalach należy postawić na zmywarki kapturowe.  

Chłodnictwo dla gastronomii

Jaki sprzęt do przechowywania żywności wybrać?

Profesjonalna strefa magazynowa umożliwia odpowiedzialne chłodnictwo. Chłodziarki gastronomiczne oraz regały chłodnicze pozwolą na bezpieczne przechowywanie wszelkich produktów spożywczych. Urządzenia powinny umożliwiać bezpieczny podział żywności. Nie zapomnij przy tym o zakupie odpowiedniej ilości zamrażarek. Wysokiej jakości akcesoria ułatwiają utrzymywanie zalecanej temperatury oraz wilgotności z zgodzie ze standardami higienicznymi. Jeśli planujesz transport produktów spożywczych, nie zapomnij o wyposażeniu do przewozu.

Chcesz kupić sprawdzone lady chłodnicze? Postaw na ofertę naszego sklepu Lodo, w którym znajdziesz profesjonalne wyposażenie każdego sklepu i lokalu gastronomicznego. Dodatkowo zajmujemy się sprzedażą akcesoriów do pralnictwa. Znajdziesz u nas suszarki przemysłowe oraz pralki przemysłowe najwyższej jakości.

2023-05-26

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.138 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl