Ciągle kupujesz talerze, sztućce, a może filiżanki? Sprawdź co się sprawdza i co warto kupić

Jakie wyposażenie gastronomiczne? 

W gastronomii liczy się przede wszystkim czas. Kuchnia musi zawsze pracować na najwyższych obrotach, a zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzą godziny szczytu i klienci zajmują wszystkie stoliki. Chodzi przede wszystkim o to, żeby klienci na czas otrzymali zamówione posiłki i opuścili lokal z uśmiechem na ustach. Jeśli opinie są dobre, to najprawdopodobniej przyjdą kolejne osoby. Wysokiej klasy urządzenia chłodnicze są niezbędne, żeby żywność pozostała świeża jak najdłużej. Bez szafy chłodniczej przechowywanie produktów jest znacznie utrudnione. Później potrzebne są urządzenia do obróbki termicznej, czyli płyty grillowe, piecie, bemary oraz frytkownice. Takie sprzęty pozwolą szybko przygotować dania na ciepło, ale służą też do pieczenia i smażenia. Od menu lokalu zależy dokładne wybór wyposażenia restauracji. Należy pamiętać, że obróbka mechaniczna, czyli krojenie, miksowanie i obieranie poprzedza obróbkę termiczną. Można naprawdę zaoszczędzić dużo czasu wykorzystując urządzenia do obróbki mechanicznej. Zmywarka gastronomiczna to ostatnie znaczące usprawnienie, które powinno się znaleźć w każdym lokalu. Oczywiście można zatrudnić kogoś na zmywak, ale są to tylko dodatkowe koszty, a zmywarka jest i tak szybsza. Zdecydowanie polecamy zmywarkę, która jest zdecydowanie wydajniejsza niż zmywanie ręczne. Dodatkowo w skali miesiąca można zaobserwować mniejsze zużycie wody, a więc również niższe rachunki.

talerze dla gastronomii

 

Naczynia gastronomiczne i akcesoria kuchenne 

Akcesoria kuchenne to wszystkie rzeczy wykorzystywane przez pracowników kuchni podczas przygotowywania posiłków. Absolutną podstawą są chochle i cedzaki, bez których niezwykle ciężkie byłoby nakładanie wszelkich płynnych elementów. Nieocenioną pomocą są też deski, szczypce oraz termometry. Z kolei noże zasługują na osobną uwagę w kategorii akcesoriów kuchennych. Są one potrzebne przez cały czas, więc w kuchni nie może ich zabraknąć. Najlepiej wybrać noże dobrej jakości, które będą służyły przez lata, a do tego będą bezpieczne. Trzeba jeszcze wspomnieć o naczyniach gastronomicznych, czyli wszelkich miskach, garnkach, pojemnikach, talerzach i sztućcach. Bez tych rzeczy ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego, dlatego ich posiadanie jest konieczne. Nieocenionym urządzeniem jest też ekspres do kawy, który można kupić już za kilkaset złotych. Jednym z ważniejszych miejsc w lokalu jest kuchnia, gdzie trzeba stosować się do ściśle określonych przepisów sanitarnych. W lokalu gastronomicznym stoły i półki są użytkowane cały czas, dlatego muszą być nie tylko funkcjonalne, ale również wytrzymałe. W takiej sytuacji dobrym wyborem będą meble kuchenne ze stali nierdzewnej, które są odporne na uszkodzenia i łatwe w czyszczeniu. Warto też podkreślić, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje chemiczne z substancjami znajdującymi się w napojach i żywności. Gdy mówimy o wyposażeniu podstawowym, to koniecznie trzeba wymienić urządzenia grzewcze, jak i chłodnicze. Produkty powinny być przechowywane w zamrażalkach lub chłodniach, jeśli chcemy, żeby zachowały świeżość przez długi czas. Z kolei do przygotowywania dań wymagających obróbki termicznej potrzebne będą urządzenia grzewcze. Dlatego już na samym początku warto wyposażyć lokal w chłodziarki gastronomiczne, zamrażarki, lodówki i witryny grzewcze. Jednak sprzęt kuchenny i akcesoria to jeszcze nie wszystko, ponieważ najważniejsze jest to, żeby stworzyć sprzyjającą i przyjemną atmosferę. Klientów potrafi przyciągnąć wybór odpowiednich mebli oraz oświetlenia, a do tego warto zainwestować w karty menu dobrej jakości. Sprzęt grający oraz darmowa sieć WiFi to już dzisiaj standard w dobrych lokalach. Oprócz tego warto posiadać w lokalu miksery ręczne, blendery oraz inne urządzenia przeznaczone do obróbki mechanicznej żywności. Wszystkie urządzenia należy wybierać w zależności od rodzaju lokalu. Szkło jest jednym z ostatnich elementów, które koniecznie trzeba nabyć. W lokalach serwujących alkohole szczególnie ważny jest duży wybór szklanek, kufli oraz kieliszków.

Sztucce gastronomiczne

Kompleksowe wyposażenie w gastronomii - podsumowanie 

Podsumowując dotychczasowe rozważania można stwierdzić, że bardzo ważne jest wyposażenie lokalu gastronomicznego. Szeroki wybór narzędzi do pracy umożliwia szybsze i łatwiejsze przygotowywanie posiłków. Trzeba też użyć mniej energii i zasobów do przetwarzania produktów, dzięki wielofunkcyjnym urządzeniom. Ważną rolę odgrywają lodówki i szafy chłodnicze, które utrzymają produkty w świeżym stanie. Bazą dla każdego lokalu gastronomicznego powinna być kompleksowo wyposażona kuchnia.

2023-07-31

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.132 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl